Jak sam tu ktoś napisał mleko zawiera cukier zwany laktozą(galaktoza+glukoza). Laktoa zawarta w mleku pod wpływem ciepła jest częściowo rozkładana (reakcja karmelizacji, reakcja maillarda - nieenzymatyczne brunatnienie żywności) i powstaje disacharyd (dwucukier) laktuloza. Laktuloza nie jest wchłaniania przez organizm ludzki ze względu na brak [...]
relacje poszczególnych kwasów tłuszczowych mogą się w pewnych zakresach różnić, zależnie od pokarmów jakimi żywione było bydło. Poniżej wklejam skład masła ekstra / przebadane dla IŻŻ: Raport uproszczony Wartość odżywcza 100g części jadalnych produktu - "Masło extra" Energia Wartość kaloryczna 735 kcal = 3075,31380753138 kJ W tym: [...]
[...] . Węglowodany strawne zawarte w żywności możemy podzielić na proste i złożone. Do pierwszej grupy zaliczamy wszystkie sacharydy zbudowane z jednej (monosacharydy takie jak glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza) lub dwóch (disacharydy: sacharoza, laktoza, maltoza) cząsteczek cukru. Drugą grupę tworzą wielkocząsteczkowe polimery monosacharydów, [...]
KOMPLETNY PRZEWODNIK ŻYWIENIOWY DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE KULTURYSTÓW Porady na temat sportowego żywienia Nie będzie to nic odkrywczego, jeśli powiem, że aby wyglądać jak kulturysta, trzeba nie tylko trenować jak kulturysta, ale również pić i jeść jak kulturysta. Nie znaczy to oczywiście, że każdej zbliżającej się do ust porcji jedzenia ma [...]
Szukałem i wiele znalazłem tabel kalorycznych ale nieznalazłem żadnej która uwzględniała by ile dany produkt ma danego cukru np. glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, skrobia, glikogen ma ktoś linka do takowej tabelki? Ostatnio dobry arkusz "Dziennik Posilkow VITALMAX" uwzglednia tylko sacharoze ale nic niewiadomo o innych [...]
[...] w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany możemy podzielić ze względu na 1. Budowę chemiczną - węglowodany proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, polisacharydy, maltoza) 2. Wpływ wywierany na [...]
[...] w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany możemy podzielić ze względu na 1. Budowę chemiczną - węglowodany proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, polisacharydy, maltoza) 2. Wpływ wywierany na [...]
[...] etnicznych - nie będę o tym pisał powiedzmy, że mamy farta i występuje u nas odpowiedni poziom enzymu laktozy. Poza tą nietolerancją laktoza to poprostu cukier-disacharyd(glukoza i galaktoza), możemy go przerobić, glukoza to wiadomo, a galaktoza jest przerabiana w wątrobie tak jak fruktoza, również uzupełnia glikogen wątrobowy. Przy [...]
Glukoza, glikoza, dekstroza i cukier gronowy to jedno i to samo. Fruktoza i glukoza mają tylko ten sam wzór sumaryczny. Wzór strukturalny jest zupełnie różny. Te związki to tzw. IZOMERY. Izomeria jest zjawiskiem powszechnym w chemii organicznej, czego przykładem są choćby cukry. Glukoza należy do szeregu aldoheksoz, a fruktoza ketoheksoz (w [...]
[...] głównie w mięśniach i wątrobie. Glukoza - do kupienia w aptece - wzmacnia serce i dobrze wpływa na wątrobę. Lepiej jej używać niż klasycznego cukru, czyli sacharozy glukoza C6H12O6. Występuje w wielu płynach ustrojowych roślin i zwierząt (np. w sokach owocowych, krwi zwierząt).Glukoza znajduje zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym [...]
Weglowodany(surowiec energetyczny0 dziela sie na: Monosacharydy-glukoza(sok z winogron i inne owocowe soki),galaktoza(nie wystepuje w forme pokarmu),fruktoza(owocach, miodzie). Disacharydy- sukroza- inaczej zwana cukrem stolowy(miod,trzcina i buraki cukrowe, syrop klonowy);maltoza(w roslinach zbozowych,nasionach,piwie,slod) [...]
[...] od 3 do 7 atomów węgla. Jest tych związków dosyć sporo i tylko niewiele z nich występuje w przyrodzie. Z monosacharydów występujących w przyrodzie największe znaczenie mają: glukoza, fruktoza, galaktoza i ryboza. Węglowodany złożone - związki zbudowane z co najmniej dwóch cząsteczek węglowodanów prostych (mogą być takie same) połączonych ze sobą [...]
Miałem na myśli że oba cukry - zarówno glukoza - jak i galaktoza - przedostają się do krwi więc to że poziom glukozy nie należy do najwyższych jeszcze o niczym nie znaczy To samo z owocami i zawartą w nich fruktozą.
wklejam i tu w razie jak wykasują :) Panie ambroziak to ja pozwolę sobie zaprezentować opracowanie Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko : Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni w szczególności zagadnienie alfa laktoalbuminy gdzie udowadnia: Tak naprawdę nie ma większego znaczenia czy odżywka zawiera mniejsze lub większe ilości [...]
[...] jako polihydroksyaldehydy lub polihydroksyketony). Jeśli chodzi o występowanie w pokarmach (a więc to co nas interesuje) to największą rolę odgrywają takie monosacharydy jak glukoza, fruktoza i galaktoza; disacharydy (ich cząsteczki są zbudowane z dwóch cząsteczek monosacharydów) takie jak sacharoza, laktoza, maltoza i polisacharydy (ich [...]
[...] w pewnym wieku i w niektórych grupach etnicznych z tym że akurat nasza grupa jest w tej kwestii bezpieczna. Poza tą nietolerancją laktoza to porostu cukier-disacharyd(glukoza i galaktoza), możemy go przerobić, glukoza jest trawiona bardzo szybko i sprawie, stanowiąc źródło turbo doładowania energetycznego, natomiast galaktoza jest [...]
Węglowodany proste to fruktoza, glukoza i galaktoza. Węglowodany złożone to reszta. Podczas dnia powinno się dostarczać węglowodany złożone o niskim IG, po treningu można węglowodany o wysokim IG.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany możemy podzielić ze względu na 1. Budowę chemiczną - węglowodany proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, polisacharydy, maltoza) 2. Wpływ wywierany na [...]